Şile Feneri

Posted by SEYYAH on 06:49


Şile feneri dünyanın en büyük 3.feneridir. Şuanda dünyada çalışan, hala faaliyeti sürdürüp hizmet veren en büyük 2. fenerdir. 2008 yılında Şile Fenerinin 150.yılı kutlanacaktır.

Türkiye'nin de en büyük feneri olan Şile Feneri her 15 saniyede bir çakmaktadır. Karadenizin hırçın dalgalarıyla boğuşan gemilere yön bulmalarında yardımcı olan fenerin ışığı 60 km uzaktan görülebilmektedir. Denizcilik İşletmelerine ait olan fenerin alt katı geçen sene müze haline getirilmiştir.
şile feneri



Fenerin üst kat kule bölümüne çıkmaya izin verilmekmektedir. Dar merdivenlerden oluşan kule çıkışı 5 kattır. Temmuz ve ağustos aylarında gündüzleri fenerin merceklerinin etrafına beyaz perde gerilmektedir. Sıcaklıktan dolayı aşırı derecede ısının mercekler camların patlamasına neden olabilir.
Fener hem manuel hemde otomatik olarak çalışabilen sisteme sahiptir. Bu sistem fenere sonradan teknolojinin gelişmesiyle eklenmiştir.
Fenerlerin özelliklerinden birisi o köhne ve esrarengiz havaya sahip olmalarıdır. Şuan fenerde bulunan görevli memurdan birçok yaşanmış anı dinleyebilirsiniz. Şile Fenerinin küçük birde bahçesi bulunmaktadır. Rengarenk çiçeklerin açtığı bahçede eski büyük mercekler sergilenmektedir. Yıllardan beri siyah-beyaz olarak boyanan fenerin kule bölümünde birde balkon bulunmaktadır. Balkona çıktığınızda tüm Şile manzarasını 360 derece görebilmeniz mümkündür..

Haftaiçi pazartesi günleri haricinde saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyarete açık olan fenerin alt kat müze bölümünde küçük - büyük bir çok fener görme şansınız olacaktır. Hatta seneler önce dedelerinizin - babannelerinizin evlerinde kullandığı lüküsleride yakından inceleme imkanını bulacaksınız.